sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Lopputalven oluita 2021


 Talvi ei anna periksi ja baarit kiinni. Tässä lopputalven maistelukatsauksessa oli mukana lähemmäs 30 vaihtelevan tyylistä olutta, ehkä vahvat stoutit taas enemmistönä.



Talerock Savu. Järvenpää oli Hämeenlinnan jälkeen suurin panimoton kaupunki, mutta nyt sieltäkin panimo löytyy. Omituinen nimi on englanniksi käännetty Satukallio, kaupunginosa siis, jossa panimo sijaitsee. Ensimmäisenä maistoon savuolut, 4,5 %. Voimakas savun tuoksu, hieman epämiellyttävästi. Maussa savua vähemmän, hieman hedelmäisyyttä, lähes flätiltä tuntui. Ei oikein vakuuttava startti.

 


Talerock Stout. Toisena järvenpääläisenä kevyt stout, 5,0 %, EBU 35. Tässäkin jotenkin epämääräinen tuoksu, ei vaahtoa. Paahteisuutta hieman, lakritsaa, ohut. Kuiva olut, hieman parempi kuin Savu, kuivattua hedelmää ja vähän katkeroakin. 



Talerock Satukallion IPA. Järvenpäässä tehdään myös kauppavahvuuden ylittäviä oluita, IPAssa 6,2 %, Chinook, Cascade, Citra, Galaxy. Vain vähän vaahtoa, matalat hiilihapot. Trooppista hedelmäisyyttä, persikkainen, ei paljoa katkeroa. Ihan ok, Talerockin trion paras.  



UG Old Kemi Stout. Kemiin on käsittääkseni perusteilla Old Kemi -niminen panimo, mutta tämä kevyt stout tehty vielä Lohjan UG:llä. 4,8 %, nyt miellyttävä puhtaampi maltainen tuoksu, makeaa, lievästi paahteisuutta. Ehkä enemmän brown ale kuin stout, mutta Talerockin stoutia parempi. 



Zomin Original Pilsner. Session eksoottisin olut tulee Uzbekistanista, Zominin panimo sijaitsee Gallakorin kylässä Samarkandin ja Taškentin välillä. Vaalea lager 45 cl tölkissä, 4,5 %. Täysin kirkas, hyvä vaahto, ruohoa tuoksussa. Pahvinen ja ohut maku. Liuotinmaisuutta, ei maltaan makua, makeahko, ei katkeroa. Melko hirveä. 



Narrow Gauge King OJ Run. Oli niin masentava session avaus, että pakko kääntää huomio vähän parempaan tavaraan. Missourilaisen Narrow Gaugen oluita oli Sori Taproomissa tarjolla pari vuotta sitten. Imperial IPA, 10,0 %, Amarillo, Galaxy, Citra. 70 IBU, tölkitetty 01/04/21. Samea, melko raikas sitrustuoksu. Kuivaa sitrusta maussa, ei täyttä mehua, mallaskin tuntuu. Ei alkoholisuutta, vähän katkeruutta. Tasapainoinen ja miellyttävä, oikein hyvää.



Superflux Double Infinity Citra. Vancouverin Superfluxin tuotantoon sain tuntumaa pari vuotta sitten Timo Alasen British Columbia -spesiaalissa. Nyt vuoroon Citralla maustettu tupla-IPA, 8,0 %. Samea, ananastuoksua. Vähän makeampi ja täyteläinen, katkeruutta on mukana säästeliäästi. Ei päiväystä, lähes yhtä hyvä kuin edellinen.



BramBrass Brewer's Nightmare Peated Speyside BA. Belgiasta Tomintoul-viskitynnyrissä kypsytetty imperial stout, 10,0 %. Savuviskituoksua. Hyvin paksua ja täyteläistä, kuivaa maitoisuutta. Ei janojuoma, mutta ei oikein viskiä maussa, enemmän tervapastillisuutta. 



Jakke’s Brewery Nollasarja Vaalea Ale. Jakke's on uusi panimo Klaukkalassa, mutta oluen myyjä oli pyytänyt, etten kirjoittaisi blogiin oluen arviota. Tehdään sitten niin.



Chimay Grande Réserve Fermentée En Barriques (08/2019). Belgiklassikon tarkka identiteetti jäi hieman, mutta jonkinlaisessa viskitynnyrissä olut kai kypsytetty.  Keskiruskea väri, punaviinimäistä tuoksua. Yllättävän hyvä juotavuus, luumuhedelmäisyyttä. Makeahkoa vaniljaa, joten ehkä bourbon-tynnyri kyseessä. Pehmeää mantelimaisuutta, erinomainen kokonaisuus, 10,5 %. 



Maku Imperial Stout PX Malaga Cask. 9,1 %, Pedro Ximenezin malagatynnyrissä kypsynyt imperial stout Tuusulasta. Musta, beige vaahto. Tuoksu vähän epäilyttävä. Paahdetta ja maltaisuutta, hedelmäisyyttä, toffeeta. Ohuehkolta tuntuu näin vahvaksi, vähän karkeuttakin vielä mukana. Saattaa pyöristyä ikääntyessään.



Põhjala Vanilla Pillow American Strong Ale. 12,9%. Tallinnasta bourbon/konjakki/sherry -kypsynyt vahva ale. Viinainen puumainen tuoksu. Maku täyteläistä siirappia, pistävää, karkeaakin. Ei nyt oikein kolissut. 



Brokreacja Potion #15. Krakovasta tobacco barley wine bourbon barrel aged.  13,2 %,  persoonallinen tuoksu. Makeahkoa hedelmää, tupakka (House of Smoke No. 5) varmaan tuo jotain persoonallista vivahdetta. Kuivahko ja mielenkiintoinen. Positiivinen yllätys.



To Øl Natur Porosity. Session ainoa sour Kööpenhaminasta. 6,0 %, kvitteniä. Samea, vaalea, hapan tuoksu. Voimakkaan hapan makukin, kuiva, raikas, hedelmäinen. Sitrustyyppinen, ehkä päärynäisyyttäkin. Hiilihappoa paljon. Ihan mukava.



Cloudwater You're On Mute. Ehkä etätyönettineuvottelujen kommelluksista nimensä ottanyt synttäri-TIPA Manchesteristä. 10,0 %, Idaho 7, Strata, Mosaic, Simcoe Cryo, Nelson Sauvin, Columbus ja Citra Cryo. Samea, hyvää sitrusta tuoksussa, ananastakin. Hyvää on, alkoholi ei tunnu. Monimuotoinen, pihkaa, sitrusta, bensiiniä. Katkeroakin, kyllähän tämä on huippukamaa. Tölkitetty 07.02.2021. Session terävintä kärkeä, jos ei sitten koko setin paras.



Vocation Kirkstall No. 666. Sielunvihollisen numeroa kantava russian imperial stout Yorkshiresta, 10,9 %. Mukana Colliano-kahvia. Mustaa, makea tuoksu, suklaata. Maussa tosiaan kahvia, aika makeaa, marjaista. Ei kovin monimuotoinen, mutta ei sentään ihan pastry-makeutta.  



Kormoran Imperium Prunum 2020 w Ozdobnej Tubie. Kovamaineinen imperial baltic porter Olsztynistä. 10,5 %, ei vaahtoa. Savuinen tuoksu vähän grodziskie-tyyliin.  Erikoinen maku, mausteinen, pistävä, makea, karamellinen, luumusavua, meetvurstia. Monimuotoinen ja persoonallinen.



Other Half Hop Showers Double Dry Hopped w/ Nelson. Session viimeinen IPA Brooklynistä, 7,4 %, Nelson Sauvinin ohella Amarilloa ja Citraa, pakattu 02/04/2021. Samea, sitrustuoksu. Olisi ehkä pitänyt juoda session aiemmassa vaiheessa. Hyvää kamaa, vaikka ei katkeroa paljon. Kuivaa, mehumaisuutta, ehkä liikaa hiilihappoa.



Central Waters Brewer's Reserve Brandy Barrel Barleywine. Wisconsinista vahvaa barley winea, 14,8 %. Keskiruskea, tammen tuoksua. Pehmeää, hedelmää, puuta, lämpöä, kuivaa, vähän katkeroakin. Oikein näppärää, session parasta antia.



To Øl Mexican Hot Chocolate Imperial Stout. 8,5 %, mausteinen tuoksu, hieman chilin poltetta. Vähän ohut paahteinen olut, chili onnistuu häiritsemään. Maussa kahvia enemmän kuin kaakaota.



Frontaal The Bruery I've Got Friends in the Music Business B.A. Blend II. Bredasta  imperial mexican stout, 14,0 %. Kypystystynnyreinä Heaven Hill, Wild Turkey, Early Times, armagnac ja calvados, Warrior-humalaa, 78 IBU. Tanakkaa kahvista paahtoa ja maltaisuutta. Pehmeää, hyvä juotavuus. Tasapainoa on, makeaa vetoa, poltettakin vähän. Ei mitenkään huonolta maistunut. 



Frontaal The Bruery I've Got Friends in the Music Business B.A. Blend I. Toinen versio, tässä kypsytyksessä Early Times, calvados, american apple brandy, Bruichladdich. Vielä pehmeämpää, monimuotoisempi, hedelmäinen. Täyteläistä kamaa, vähemmän poltetta, ei makea. Näppärää. 



Nøgne Ø A Billowing Surge. Norjasta armanjakkikypsytetty maustettu imperial stout, 13,5 %. Mustaa, erikoinen, jopa vähän hapan tuoksu. Suklainen ja mausteinen, kanelia, luumua, jouluista tunnelmaa. Nyt meni mausteisuus jo överiksi. 



De Moersleutel Four Years Dinner. Alkmaarista tynnyrikypsytysporteria, 13,0 %. Paksua ja mustaa, bourbon-tammen tuoksua. Ei kovin makeaa, kuivahko edellisiin verrattuna, mutta ei session huippua. 



Pühaste Maskeraad Bourbon BA. Tarttolaisen panimon Silver Series -oluena bourbonkypsytetty white stout, 13,5 %. Aika vaaleaa siis, vaniljaa tuoksussa. Tuntuu aluksi kuivalta, mutta vähitellen makea hedelmäisyys lisääntyy. Ohut runko, ehkä edellisten stoutien täyteläisyys vääristää vertailua. American strong alen fiilistä, vähän karkeaa vielä, myös karamellia ja toffeeta.



Spółdzielczy Profesja Krasnolód Four Roses BA. Raskaan session huipentumaksi puolalainen bourbon-kypsytetty doppeleisbock, 20,0 %. Ei ihan peruslageria. Tummaa, ei vaahtoa, puun tuoksua. Makeaa, alkoholin polte tulee esiin. Tummaa suklaisuutta, en ymmärrä miten se eisbockiin on ilmaantunut. Hyvä juotavuus tässä vahvuustasossa, ehkä jotain piparmintun kaltaista mausteisuuttakin. Panimo saattaa olla Puolan pohjoisimpia, sijaitsee Puckissa Gdynian pohjoispuolella. Kiitoksia taas juomien toimittajille.


8 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Merkillinen, arveluttava on paskantamo Klaukkalasta, joka kieltää arvioimasta tekelettään! arvella vain voi, miksi ja millaista lienee stuffinsa ollut...

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Olisikö tässä taasen muistinvirkistyksen paikka ynnä aika:

https://ulkohuone.blogspot.com/2017/06/ne-kehnommat-kesakaljat.html

https://ulkohuone.blogspot.com/2017/06/mista-ne-on-ne-kelpo-kesabisset-tehty.html

Ville kirjoitti...

Hämeenlinnassa on Lammin Sahti. Eikö Sahdin tekijöitä luokitella panimoiksi vai onko faktat vanhempia kuin kuntaliitos Lammin ja Hämeenlinnan välillä?

Ari Juntunen kirjoitti...

Hyvä huomio. Vilkaisin Antti Rädyn Beerfinland.comia, jossa Hämeenlinnan kohdalla on vain lakkaantuneita panimoja. Lammin Sahti on Lammin kohdalla, mutta se on todella nyt Hämeenlinnaa. Suomen suurin panimoton kaupunki lienee sitten Kajaani, ainakin niin kauan kuin Suomenlinnan valmistus jatkuu Vantaalla.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

... arveluttava on myös tk-reportterin moraali, käsittämätön lammasmaisuutensa viheliäisen paskantamon ohjauksessa.

Ari Juntunen kirjoitti...

Eiköhän panimon haluttomuus saada palautetta ollut merkittävämpi "uutinen" kuin tavanomainen arvio, johon kukaan ei olisi kiinnittänyt huomiota.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän Järvenpäässä oli panimo jo ennen Talerockiakin, aivan nanoluokan panimo Härmän Rati ravintolan yhteydessä, oluita saa ainoastaan ravintolasta ja ravintolan pihalla olevasta kaupasta. Nyt tosin lehtitietojen mukaan koronan takia ravintola on vaikeuksissa, toivottavasti selviävät tilanteen yli. Kaupungeista suurin ilman panimoa oleva on tosiaan Kajaani mutta Kirkkonummen kunnassa on enemmän asukkaita.

Juhani

Ari Juntunen kirjoitti...

Tuo panimokaupunkikommentointi näköjään epäonnistui kaikin puolin. En ymmärrä, miksi en huomannut tuota Härmän Ratia Antti Rädyn sivustolta.