perjantai 2. heinäkuuta 2021

Plevna Art Ale Not So Hazy


 Heinäkuun ensimmäinen päivä, Ilkka Sysilä oli sopinut Sam Viitaniemen kanssa diplomaattisesta vierailusta vuonna 1994 perustettuun Tampereen panimojärkäleeseen. Nyforsin Arilla vahvistettuna troikkana saavuimme kaupunkiin VR-kuljetuksella. Pienenä pettymyksenä torvisoittokuntaa ei asemalla näkynyt, mutta Hornetien ylilento oli säväyttävä yllätys. Vähempikin olisi toki riittänyt. Helteisellä Hämeensillalla kouraan vielä työnnettiin puoli litraa jäätelöä per naama. Sitä kauhoessa matkanteko tyssäsi ja myöhästyimme hieman Plevnan startista.


Selvisimme kuitenkin perille ja heti panimokierros Samin johdolla. En ole ennen Koskipanimon konehuoneessa käynytkään. Kappelin kuuluisista Salm Bräu -kuparipannuista on kuulemma enää vain kuoret jäljellä, laitteisto on kustomoitu kokonaan uusiksi Plevnan tarpeisiin. Pullotuskone on varsin pientä mallia, mutta kylmää kegivarastokapasiteettia mittavasti kahdessa eri tilassa. Viitaniemen mukaan sumukaljaa ei täällä panna eikä tulla panemaan. Soureihin tuotanto kyllä on jo venynyt. Hieman kritiikkiä irtosi isompien pienpanimoiden tavasta dumpata markkinoille bulkkihinnalla kamaa, syyllisten joukossa yllättävämpikin nimi pohjoisempaa. 


Siirryimme sitten verannalle virvokkeiden pariin ja alkudrinkiksi Ilkan yllyttämänä simaa. Jätän kommentoimatta juomaa, kun en ole alaan perehtynyt. Sitten vuoroon Plevnan uutuus Art Ale, joka ei ole sama kuin takavuosien Finlayson Art Ale. Samin sumukaljavieroksunta näkyy juuri tässä, NEIPAksi kutsuttu ale ei todellakaan ole hazy vaan suodatettuna kirkas merenpihkaan vivahtava olut. Kahdesti kuivahumaloitu kuitenkin ja 6,0 %. Trooppisten hedelmien tuoksuja lasista kohoaa. Pehmeästi matalahiilihappoinen tuntuma, puhdasta hedelmäisyyttä hillitysti, raikasta on ja kevyt puraisu jälkimaussa. Tyylikästä tavaraa panimon tuttuun tapaan. Tämän jälkeen vielä uudesta erästä pari Petolintua, joka oli vielä kovemmassa kunnossa kuin edellisessä maistossa. Jos nyt sitten mahdollista. Maittavan aterian jälkeen olimme valmiit siirtymään seuraavaan kohteeseen, joka sijaitsi hieman yllättäen Ratinanniemessä.  


1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Respektiä panimolle, joka suoraselkäisesti ynnä selväsanaisesti irtisanoutuu valtoimenaan-yltympäriinsä rehottavasta sumukalja-humbuugista.