torstai 23. kesäkuuta 2016

Mikko Montonen

Istuin eilen illalla Helsinki-Vantaan lentokenttäbaarissa Stallhagenin Saisonia siemaillen ja katsellen Unkarin ja Portugalin jalkapallo-ottelua. Lueskelin samalla Olli Majasen uuden olutblogin ensimmäistä juttua, jonka lopussa oli maininta Mikko Montosen menehtymisestä. 

Törmäsin Mikko Montosen nimeen joskus 1970-luvun puolivälissä Veikkaus-Lotto -lehdessä. Aiemmin ja myöhemmin Veikkaaja-nimellä tunnettu uhkapelilehti julkaistiin 70-luvulla todellakin tuolla kankealla nimellä. Lehti oli nykynäkökulmastakin varsin terävä jalkapallojulkaisu, joka keskittyi luonnollisesti Englannin liigaan. Lehden tähtikolumnisti oli provosoiva britti Eric Batty ja kotimaisista kirjoittajista erottui harvakseltaan mahtijuttuja pudotellut Yrjö Lautela. He kirjoittivat Englannin ohella myös muusta jalkapallosta, josta oli hyvin vaikea saada Suomessa tietoa siihen aikaan. Toinen erottuva kirjoittaja suomalaisista oli Mikko Montonen, jonka terävää ja analyyttistä otetta muistan ihailleeni. Varsin pian myöhemmin törmäsin Mikko Montosen kirjoittamiin rockmusiikkiarvioihin, varmaankin Soundi-lehdestä. Muistan hämmästelleeni, voisiko tosiaan kyseessä olla sama mies. Siihen aikaan oli harvinaista, että joku oli asiantuntija kahdella eri alueella. Tyylistä ei kuitenkaan voinut erehtyä, sama asenne siellä oli takana. En silloin tajunnut kuinka nuori Montonen oli, vain viisi vuotta minua vanhempi. 

Jalkapallosta Montonen ei enää myöhemmin kirjoittanut ja musiikkijututkin harvenivat, ainakin omasta näkökulmastani. 90-luvulla aloin kiinnostua oluesta yhä enemmän. En ole varma, mutta saatoin nähdä Olut-lehdessä jonkin Montosen jutun. Jos näin, niin pidin kirjoittajaa eri miehenä. Ei voinut olla mahdollista, että joku olisi kiinnostunut sekä jalkapallosta, rock-musiikista että oluesta. Mutta tällainen kuvio todellakin varmistui myöhemmin Hyvät Olutravintolat -kuvion kohdalla. Asuin silloin Raahessa, mutta vierailin säännöllisesti Oulun Oluthuone Leskisessä. Leskinen oli mukava baari, mutta senkin olutvalikoima vaihtui hyvin harvakseltaan. Leskinen kuitenkin kuului valtakunnalliseen Hyvät Olutravintolat -ketjuun, jossa oli vaihtuva Kuukauden Olut. Jossain vaiheessa kuulin tiskillä, että oluen valitsi Mikko Montonen. Kyselin hieman taustoja ja selvisi, että jalkapallo- ja rocktoimittaja oli myös olutekspertti. 

00-luvulla kirjoittelin Unto Tikkasen Juomanlaskija-lehteen olutmatkailujuttuja. Lehden jokaisessa numerossa oli laaja ja vakuuttava Mikko Montosen viinitarina. Kirjoittaja oli siis taas siirtynyt eteenpäin uudelle alueelle. Itse en viiniin ole lämmennyt, mutta kadehdin Montosen yhä laajemmaksi osoittautuvaa asiantuntemusta. Tapasin Montosen vasta muutettuani Helsinkiin, silloinkin hyvin pikaisesti pari kertaa, viimeksi UISGE 2015 -festivaalissa. Ei hämmästyttänyt, että mies oli kiinnostunut viskistäkin. Tässä vaiheessa Montosella oli jo terveysongelmia ja jäi harmittamaan, että en tutustunut aiemmin tähän hämmästyttävään renessanssihahmoon.

Ei kommentteja: