torstai 25. huhtikuuta 2019

Park Chan-wook: The Little Drummer Girl

The Little Drummer Girl vuodelta 1983 ei ehkä ole John le Carrén tunnetuimpia romaaneja, mutta se on yksi hänen parhaitaan, ellei jopa paras. Sitä ennen le Carré oli kirjoittanut 20 vuotta vakoiluromaaneja, joissa brittien MI6 ja Neuvostoliiton KGB ottivat yhteen kylmän sodan mittelöissä. Yhtäkkiä le Carré vaihtoi kontekstiksi Lähi-idän kriisin, jossa Mossad jahtaa PLO-terroristeja vuonna 1979. Tulos oli häikäisevä. Luin romaanin tuoreeltaan ja se kolahti kovaa, saattaa olla vieläkin vaikuttavin lukemani Lähi-idän tilannetta luotaava teos.    

Romaani filmatisoitiin nopeasti 1984, mutta tulos ei ollut kummoinen. Olen joskus leffan nähnyt, mutta kovin vaisuksi se jäi. Diane Keaton ja Klaus Kinski  muistaakseni olivat erityisen sopimattomia päärooleissa. Le Carrén romaaneista on tehty useita onnistuneempia elokuvia, mutta erityisen hyvin ovat menestyneet tv-sarja -tulkinnat. Nyt sitten on valmistunut noin kuusituntinen sarjasovitus tästä romaanista, näin sen itse MTV:n palvelusta kahdeksassa osassa. Britanniassa ja USAssa sarja on esitetty kuudessa osassa. 

Lyhyesti sanottuna erinomaista jälkeä. 1970-luvun lopun epookki on saavutettu todella ihailtavasti esim. autojen, huonekalujen ja vaatteiden kautta. Näyttelijäsuoritukset ovat tällä kertaa loisteliaita, Michael Shannon ja Alexander Stellaninpoika Skarsgård Mossad-miehinä ja Florence Pugh nimiroolissa. Aikaa käytetään henkilöhahmojen syventämiseen ja se onnistuu vähintään kohtuullisesti. En enää kunnolla muista romaanin juonta, mutta käsittääkseni tässä noudatetaan sitä varsin uskollisesti. Ohjaaja Park Chan-Wookilta olen aiemmin nähnyt erinomaisen Agassi-leffan ja jälki on tässä yhtä varmaotteista. Maisemat vaihtuvat ripeästi Saksan, Kreikan, Itävallan, Libanonin ja Britannian välillä. Tunnelma on hyvin lecarrémainen, jännite pysyy hypnoottisena ja monipuolisena. Erittäin nautittavaa kaikin puolin.  

Ei kommentteja: