lauantai 17. kesäkuuta 2023

Paihalas Raven’s Dawn





Paihalas on uusi panimo Sodankylässä, joka näyttää keskittyvän villihiivaisiin tynnyrikypsytettyihin hapanoluisiin. Tällaista erikoistumista ei ole Suomessa ennen nähtykään. Päähenkilö on Sodankylään muuttanut piinkova bisnesmies Samuli Koivistoinen, joka on aiemmin tunnettu Aarni-kellofirmasta. Ennakkohype on rakennettu todella ammattimaisesti, vastaavaa en muista aiemmin nähneeni Suomen pienpanimoskenessä. Pääkaupunkiseudun craft-hörhöt ovat käyneet kuumana koko alkukesän. Tällä viikolla lopulta jakelu pääsi kunnolla käyntiin. Keskisarjan Jannen kautta kuulin, että oluita on tarjolla myös Palacen baarissa. En ollut koskaan ennen käynyt tässä legendaarisessa riistoporvari/työnantajalinnakkeessa, joten nyt tuntui sopivalta saumalta tsekata tämä paikka samalla. 


Janne käväisi tapaamassa ennen sessiota lähistön hotellissa jotain amerikkalaista Ratebeerin überhörhöä, joten lähestyin baaria yksin. Heti katutasossa tervehti klassinen concierge, jonka ohi pääsin kevyellä verukkeella hissiin. 10. kerroksessa olikin sitten vastassa puolikymmentä pukumiestä jonkinlaisissa hovimestarirooleissa. Kerroin tulleeni pelkästään kaljoille ja hyvin yskä ymmärrettiin. 


Paihalasta todellakin baarista löytyi ja ensimmäisenä testiin Raven’s Dawn, 6,4 %. Varsin kirkasta, hyvin hapanta, hedelmäistä, kuivaa. Puhdasta, raikastakin. Puukypsytys tuntuu, vaikka ikäännytystä ei kai kovin pitkäkestoisesti. Siankärsämöä ja mesiangervoa mukana. Tyylikästä yrttisyyttä. Tämä otti heti luulot pois, kyllä hypelle on vastinettakin. Tämä jäi sitten omaksi suosikiksi koko sessiosta, ehkä olisi kannattanut aloittaa muista. Mutta siis oikein lupaavaa kansainvälistä tasoa, vaikka tämä tyylilaji ei omia suosikkejani olekaan. Palace, 17.6.2023.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on outoa kun itsekin olen kuullut että olisi kova hype, mutta missä hitossa se hype on näkynyt kun itselle tuli täysin munkilla vastaan koko juttu? :) T: Jouni K (kirjautuminen ei toimi edelleenkään)

Ari Juntunen kirjoitti...

Ehkä ei mediassa ole näkynyt, mutta ainakin hörhöjen keskusteluissa on pyörinyt jo jonkin aikaa.