perjantai 16. kesäkuuta 2023

Suomi - Slovenia 2-0






Harvoin sattuu hellepäivä Suomen maajoukkueen pelipäivälle. Viimeksi muistelen katsoneeni jalkapalloa yhtä lämpimässä 10 vuotta sitten Sevillassa. Nyt vieläpä tärkeä matsi ja vaikea vastustaja. Heräsin lipunostoon myöhään ja sain paikan Slovenian päädystä B-katsomosta. Menin paikalle hyvissä ajoin, kun traumaattinen Ukraina-fiasko hyvin mielessä edelliseltä Olympiastadion-vierailulta. Nyt järjestelyt olivat parantuneet ja portilla ei mitään jonoa. Tarkoitukseni oli tutkimusretkeillä etsimään kuuluisaa wc-maailmaa D-katsomon alla olevasta luolastolabyrintistä, mutta paikkani oli kaukana lähellä A-osaa, en viitsinyt lähteä kapeita käytäviä helteessä pujottelemaan. Kävelymatka Vallilasta oli hikinen ja vedin heti yhden oluen. Se imeytyi heti nestetasapainon säilytykseen ja wc-tarvetta ei sitten koko ottelun aikana ollutkaan. Eipä tauolla toista olutta sitten saanutkaan ilman jättimäistä jonotusta.


Paikkani oli eteläkaarteessa kaukana kentästä, mutta korkealta kuitenkin esteetön hyvä näkyvyys koko areenalle. Slovenian tähtimaalivahti Jan Oblak loukkaantuneena poissa, joten kaikki pelaajat itselleni tuntemattomia. Laatupelaajia tietysti taatusti kaikki. Suomen puolustus edelleen hieman levottomuutta herättävä, avauksessa Alho, Hoskonen, Kairinen. Kamara, Suhonen ja Källman penkillä, Antman sentään mukana. Suomi aloitti hyvin ja loi useampia paikkojakin. Pukki ja Pohjanpalo rymistelivät mukavasti keskeltä. 13. minuutilla jo tulosta, Pukki syötti oikealta kovaa boksiin ja Pohjanpalon kääntölaukaus upposi verkkoon. Slovenia sai vähitellen otteen puoliajan jälkipuolella ja hyökkäsi järjestelmällisesti. Ei näyttänyt hyvältä Suomen kannalta, pallo kävi tolpassakin, mutta huonoa viimeistelyä sloveeneilta.


Slovenia jatkoi tauon jälkeen vahvaa otettaan, mutta ilman tulosta. Hradeckyltäkin hyvää työtä. Suomi piristyy, Antman irtoaa vastustajista toistuvasti oikealla laidalla. Ensin kova laukaus menee vähän ohi, mutta 64. minuutilla samanlaisesta tilanteesta takanurkka löytyy. Pukki loukkaantuu samassa tilanteessa ja joutuu pois. Suomi alkaa jäädyttää peliä ja varsinkin Kamaran tultua kentälle se onnistuukin hyvin. Slovenia tuntuu väsyvän ja näyttää alistuvan tappioon. Tolpassa pallo käy kyllä toisenkin kerran. Loistava tulos ja kohtuullista peliäkin. Puolustuspää on edelleen kysymysmerkki, mutta hyökkäyspeliin on paljon taitoa käytettävissä. Antman oli erinomainen, lopussa tilalle tullut Suhonen yritti ehkä hieman liikaa, vaikka olisi ehkä videotarkistuksella ansainnut rangaistuspotkun. Tästä on hyvä jatkaa, toki San Marinon on pakko kaatua. Tunnelma oli oikein hyvä, jopa B-päädyssä, josta en Slovenian kannattajia bongannut. Ehkä olisi näin hienon voiton kohdalla voinut isompaakin riemua odottaa, mutta ehkä alkukesän kuiva helle väsähdytti.

Ei kommentteja: