tiistai 29. syyskuuta 2015

Bruuverin syksyn uutuuksia

Oululaisen Sonnisaari-panimon Harri Vaarala oli käymässä Helsingissä ja sovimme pienen keskustelutuokion Bruuverin maestron Ilkka Sysilän kanssa. Sonnisaari on päässyt hyvin liikkeelle ja nyt on uusien valintojen aika kohti globaalia dominointia. Puheenaiheet rönsyilivät kuivahumaloinnin, mäskäyksen lämpötilakontrollin ja reseptien skaalauksen suuntaan, unohtamatta käsityöläisyyden venyvää käsitettä olutteollisuudessa. 
Ilkka tarjoili ystävällisesti keskustelun voiteluaineiksi tuoreinta tuotantoaan suoraan takahuoneen panimon käymistankeista. Ensimmäisenä Alphaville Brune, 5,5%, ranskalaisvaikutteinen uutuustuote, juuri kegeihinkin siirrettynä. Nimi viittaa tietysti Jean-Luc Godardin kautta kotimaisiin Kaurismäki-veljeksiin, joihin Ilkalla on käsittääkseni ollut suoraakin kontaktia takavuosina. Varsin kylmää tietysti, odotin Sysilän tehneen inhokkityyliäni belgidubbelia, mutta belgihiivaa oli vaikea erottaa tuoksusta. Hyvin maltainen suutuntuma, hedelmäisyys ei kunnolla pääse esiin, mutta katkeruutta on sitten sitäkin reippaammin. IBU noin 50, Sysilä on nykyään niin hopheaditoitunut, että laimeasti katkeroitua kamaa harvemmin pajasta ulos lähtee. Loppujen lopuksi tässä ei belgihiivaa olekaan, olut on lähellä hopitettua red alea, jälkimaku on todella pitkä. Makeus vältetään hienosti. Myöhemmin päästiin maistamaan keskeneräistä variaatiota, jossa todellakin belgihiiva mukana, jopa 8,5%, ei vastenmieliseltä sekään tuntunut.
Session kohokohtana oli Sysilän uusin IPA, Crabby the Crab, 7%, 80 IBU. Tuoksussa lähes tainnuttavaa aromaattisuutta, sitrusta, pihkaa, yrttiä, kissanpissaa. Maku on tyrmäävän greippinen, perverssillä tavalla myös makea ja tuhdin täyteläinen. Makeus on luultavasti peräisin mallastamattomasta rukiista, jota on peräti 15%. Katkeruus ei tällä kertaa kohoa kohtuuttomaksi, valitettavasti. Hyvin kuivaa ja käytännössä valmista tavaraakin tämä. Crabby on ehkä uusi avaus äyriäisteemaisesti nimetylle olutsarjalle, tätä koskeva kysymykseni sai arvoituksellisen vastauksen. Neljäskin näyte sessioon sisältyi ennen panimokierrosta, siitä ei oikein vielä kannata enempää raportoida.

Ei kommentteja: