maanantai 28. syyskuuta 2015

Founders-maistinki @ William K. Kurvi

Kallion laatubaarissa järjestettiin michiganilaispanimo Foundersin oluiden maistelutilaisuus, esittelijänä vientipäällikkö Bob Kaiser, joka on aloittanut firmassa huhtikuussa 2011. Satuin käymään Grand Rapidsin panimoravintolassa jo vajaa vuosi aiemmin, joten historiapuolelta ei esittelyssä erityisempää uutta tullut esille. Panimo on perustettu 1997, kevyillä perusoluilla liikkeelle lähdettiin ja Dirty Bastardilla otettiin sitten särmikkäämpi suunta esiin. Laatuun on satsattu koko ajan ja sehän tietysti panimon timantinkovan maineen kulmakivi onkin. Vienti on yllättävän vähäistä, vain 4% tuotannosta, Ruotsi on suurin export-maa. 

Maistelu käynnistyi perus-IPAlla Centennial, hyvin tuore hanaversio oli saatavilla. Sessio-IPA All Day ohitettiin tällä kertaa, vaikka se on panimon myydyin tuote nykyään. Amarillo-humalan tarve All Dayhin on niin suuri, että Washington Statessa on jouduttu lisäämään lisensioituja Amarillo-viljelijöitä kattamaan Foundersin kysyntää. Muutenkin sessiossa hieman sivuutettiin Foundersin hopimpi kama, panimohan on tehnyt sekä vakuuttavaa tupla- että tripla-IPAakin


Seuraavaksi maistossa oli paahteinen porter ja perään vadelmaolut Rübæus, joka tuntui aluksi hyvin makealta. Diamondin Walter Himanen kertoi, että nitroversio Rübæusista tulee Alkoihin tammikuussa. Session ensimmäinen täysin uusi tuttavuus oli Blushing Monk, 9,2-prosenttinen steroidiversio Rübæusista. Belgihiivaa, kuivaa, maistui erinomaiselta, vadelma hilautuu taaemmalle monimuotoisempaan kokonaisuuteen. 

Uutuustuote hieman yllättäen oli myös Breakfast Stout, tätä 8,3-prosenttista tuoretta  peruskaurakamaa en ole aiemmin kokeillut, vaikka tynnyrikypsytetty Kentucky-versio on tuttu. Kuohkeaa ja pehmeää, kahvi ja maitosuklaa stemmaa hyvin. Aamiaisstout kuulemma lanseerataan joka syksy Grand Rapidsissa klo 9 aamiaisbuffetin yhteydessä taproomissa. Viimeisenä tunnustettu klassikko Curmudgeon, old alen ja barley winen välimaastoon kehitetty melassitammilastuzydeemi mahtavalla maulla, erittäin hedelmäinen ja pähkinäinen tammikaramellipläjäys, 9,8%, toimi paljon paremmin kuin aiemmin vastaan tullut pulloversio.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tammikuussa Founders Oatmeal Nitro Stout, Rubaues sitten kesällä!
Yt. WH - Diamond

Ari Juntunen kirjoitti...

Aah, kiitos korjauksesta.