lauantai 19. syyskuuta 2015

Cantillon Zwanze Day 2015 @ Stadin Panimobaari

Saavuin Kanadasta sopivasti Cantillonin vuotuiseen globaaliin tapahtumaan, joka Helsingissä sijaitsi nyt Suvilahdessa Stadin Panimobaarissa klo 15:00 alkaen. Laskeuduin Vantaalle klo 14:00, olisi kannattanut ajaa tyylikkäästi taksilla matkalaukkujen kanssa baarin eteen, koska jonoa kuulemma alkoi syntyä jo 14:30. Päädyin kuitenkin käymään tyynen rauhallisesti suihkussa, söin vähän välipalaa ja pyöräilin paikalle 15:30. Myöhästyin muutaman sekunnin innokkaimpien hörhöjen yhteispotretista, mutta olutta oli edelleen jäljellä. Sehän oli tärkeintä.

Tämänvuotinen Zwanze on hapan stout, spontaanihiivaa, kypsytetty konjakki- ja punaviinitynnyreissä. Hyvin hapanta, kuivaa ja puumaista. Tuntuu enemmän Flanderin happamilta punaisilta kuin perinteisiltä raikkailta lambiceilta. Otin vielä toisen annoksen lähes huoneenlämpöisenä, mutta arvio ei siitä muuttunut. Ei oikein minun suosikkisour-tyyliä. 


Baari pullisteli täynnä, mutta löysin paikan olutaktiivien Hermodin, VastActivin, Tonagin ja hieman myöhemmin saapuneen Euphemosin pöydästä. Tässä ei voinut välttyä houkuttelevilta pullojakotarjouksilta. Itselläni oli käteistä vain Kanadan dollareita, joten jäin velkaa Tonagille ja Hermodille. Ensimmäinen jakokohde San Diegosta Karl Strauss Big Barrel Double IPA, 9%, 90 IBU, Nelson Sauvin, Warrior, Ahtanum. Pullon tuoreus jäi epäselväksi, mutta raikasta sitrushedelmää oli täyteläisesti, katkeruutta vähemmän. Näin vahvassa DIPAssa se voi jäädä tuoreenakin vähiin. 


Seuraavaksi kokeilin hanasta Stadin uutta Gasometer Grapefruit IPAa, 6,5%. Ennen maistelua ehdin jo kuulla, että Stadin käytännöistä poiketen sekaan on käymistankkeihin heitetty oikeita greipin kuoria. Helppo tästä on greipin aromeja havaitakin. Muuten tyypillinen Stadin laatutuote tässä tyylissä, pääpaino on edelleen aromaattisuudessa, mutta nyt takapurentaa on selvästi terävöitetty. Way to go!


Seuraavana pullojakokohteena Oregonin Portlandista Gigantic Saboteur Baltic Porter. Oma vireystasoni alkoi olla vähissä valvotun Atlantin ylityksen jälkeen, mutta erittäin laadukkaalta ja monimuotoiselta olut vaikutti. 8%, kahvia, pehmeää hedelmää, maitohappoakin. Tässä vaiheessa siirryin vielä herrojen Konttinen, Sysilä, Sarmaja, etc ammattilaispöytään, jossa sain pari maistiaista Stadin käymistankeista. Toinen Equinox-humalointiversio Gasometer Wheaty Dawn -vehnäalesta, tulossa myyntiin ensi viikolla. Hyvin yrttistä aromaattisuutta. Toinen näyte oli tutun Stadin American Barleywinen uusinta keittoa, ei vielä hiilihappoja ollenkaan, hedelmäinen makeus vielä pinnassa. Ratebeer-aktiivien Hermodin ja Matti Saarisen (mjs) kanssa rutinoitunut oluttuomari Timo Konttinen viritteli mielenkiintoista keskustelua oluiden arvottamisesta, mutta täyteen vauhtiin se ei päässyt kaikkien joutuessa siirtymään eri tahoille.

Ei kommentteja: