sunnuntai 25. toukokuuta 2025

Suomalaisen Viskin Päivä 2025










Kaksi vuotta sitten pääsin ensimmäisen kerran osallistumaan suomalaisen viskin juhliin ja nyt onnistuin mahduttamaan sen kalenteriin uudelleen. Tällä kertaa kokoontuminen oli Teurastamon Kellohallissa. Varttitunti ennen alkua sali pullisteli jo ihmisiä, hienosti kotimaisellakin tavaralla tuntuu olevan kiinnostusta ja kysyntää. Nyt maistelussa seitsemän juomaa eri tislaamoilta, viisi viskiä ja kaksi nuorempaa tislettä. Viskin Ystävien Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Paavo Kärnä palkittiin ansaitusti seuran ohjaamisesta vaikean korona-ajan yli. Jarkko Nikkanen puolestaan kruunattiin seuran kunniapuheenjohtajaksi. Olen kuvitellut, että Jarkolla tämä titteli oli jo ennestään, mutta ilmeisesti olin väärässä.


Ensimmäisenä Marttaleena Ruohomaa esitteli Ägräksen 1-vuotiaan jyväviskitisleen, joka kypsyy 30-litraisessa Pedro Ximenez -sherrytynnyrissä. 50,5 %, vehnää 66 %, loput ohraa. Suhteellisen mauton vielä, mutta puhdas kyllä ja hienovireinen. Ei mitään viinaisuutta karkeutta. Seuraavaksi lempääläisen Koto Spiritsin samoin 1-vuotias mallastisle, uudessa amerikkalaisessa tammessa kypsyvä. 47,5 %, pale ale -mallasta. Yllättävän pehmeä ja hedelmäinen, positiivisia yllätyksiä molemmat nuoret yksilöt.


Helsinki Disting Companylta oli tarjolla 6-vuotiasta ruisviskiä, joka on kypsynyt madeiratynnyrissä, 47,5 %. Tämä oli setin tummin väriltään, nyt makeahkoa hedelmäisyyttä, oikein pehmeä tapaus. Valamolta 10-vuotias savuton mallasviski, 57,7 %. Hyvin vaalea, päärynäinen, tasapainoinen ja hillitty. Teerenpeliltä 11-vuotias mallasviski, kahvistout-tynnyrissä kypsytystä, 50,7 %. Nyt selvästi mausteisempi tapaus, mutta oikein pehmeää ja nautittavaa. 


Kyröltä Woodsmoke 2019 eli kuusivuotias ruisviski tämäkin, uudessa tammessa, 53 %. Tummahko, makeahkoa, lievää savua, hieman ohut. Tervaleijonainen, ihan ok. Mika Tuhkanen ei tälläkään kertaa päässyt paikalle, joten Jarkko Nikkanen esitteli Beer Hunter'sin Old Buckin, joka tällä kertaa 8-vuotias turvesavuton mallasviski, bourbon-kypsytystä, 56 %. Persoonallista jälkeä taas, yrttisempi, mutta myös pehmeää hedelmäisyyttä. Kokonaisuutena juomien taso tuntui huomattavasti paremmalta kuin kaksi vuotta sitten. Vanhempia tuotteitakin tietysti tarjolla. Oikein miellyttävä tilaisuus. Jokainen tislaamo on muuten supistamassa tuotantoaan aiemmasta, viskin kysyntä globaalisti on laskussa ja se näkyy täälläkin. 


Ei kommentteja: