perjantai 6. syyskuuta 2019

Fat Lizard Dixie Highway Florida IPA
Muun muassa Helsinki Beer Festivalissa vaikuttanut Jyrki Peltonen on avannut olutravintolan Itä-Helsingin Mellunmäessä. Tämä oli kiihdyttävä tieto, koska en ole koskaan matkustanut Itäkeskuksesta pohjoisempaa metron haaraa Mellunmäkeen. Nyt syntyi pakottava tarve korjata tämä puute elämysmaailmasta. Harkitsin luotiliivien vuokrausta, mutta sain houkuteltua turvamiehiksi Ilkka Sysilän ja Ari Nyforsin. Ajoimme kylmästi metrolla päätepysäkille Mellunmäkeen. Kello oli perjantai-iltapäivänä 16-reikä-reikä. Olin tiedustellut reitin nettitietojen avulla tarkasti ja kävelimme metrolinjaa sivuten taaksepäin kohteeseen ilman suurempia häiriötilanteita. Baarin nimi siis Helsinki Beer Factory, joka löytyi hämmentävästi Ristijärven Teboilin päärakennusta muistuttavasta arkkitehtuuriluomuksesta. Sisällä poikkeuksellisen mittavat tilat, amerikkalaista roadhousea muistuttava kompleksi, biljardipöytää myöten. Ei kovin paljon asiakkaita, toistakymmentä hanaa, enimmäkseen kotimaisia pienpanimoja, pullokaapissa mm. 40 lambicia ja luvassa jopa real alea. 

Ei kovin monta uutuutta, mutta Fat Lizardin Florida-IPA sellainen oli. 6%, kohtuullisen kirkas, yllättäen hapan olut. Herraseurue otti samaa olutta ja epäili välittömästi oluen kontaminoituneen valmistusvaiheessa pilalle tai baarin hanahygienian pettäneen pahasti. Kehoitin herroja pidättelemään hevosiaan ja tsekkasin ripeästi oluen speksejä verkosta. Kyseessä on kattilahapatettu olut, johon on lisätty itäaasialaista calamansi-hedelmää, sikäläistä limeä. Tässä on hapanoluiden ongelma, niitä pitäisi myydä näkyvästi happamuus esillä, muuten tulee väistämättä tällainen vastareaktio. Ei kukaan normaali oluenjuoja odota Florida-IPAn olevan hapan. Seurueemme fiilis meni siis tässä yhteydessä heti pilalle. Sinänsä olut oli varsin raikasta ja hedelmäistä, mutta en itsekään tykkää tällaisen kevyen happamuuden sivuvaikutuksesta. Ilman sitä, ja ilman calamansia, tämäkin olut olisi voinut olla kohtuullinen. 

Joimme vielä pari olutta lisää, ennestään tuttua kamaa. Asiakkaita ei ehtinyt tulla juurikaan lisää, mutta toivottavasti baari menestyy, sijainti ei kyllä vaikuttanut erityisen lupaavalta. Kävelimme poistuessa edelleen taaksepäin Kontulan metroasemalle, joten pääsin näkemään lisää tarunhohtoista Itä-Helsinkiä omakohtaisesti. Huikeita maisemia. Helsinki Beer Factory, 6.9.2019.

Ei kommentteja: