perjantai 27. syyskuuta 2019

New Zealand Craft Special @ Sori Taproom


Kaisaniemen pirteässä baarissa taas uutuuksia, nyt Uudesta-Seelannista. Aloitin session tanskalaisen Søren Eriksenin 8 Wired -panimo Outatime-IPAlla, 6,5 %. Eriksenin oluita on tullut ennenkin kokeiltua, mies vaikutti aiemmin Eteläsaaren Blenheimissa. Nykyään panimo sijaitsee Warkworthissa Aucklandin pohjoispuolella. Toffeinen ja herukkainen, varsin raikas, vaikka viereisestä pöydästä huudeltiin oluessa olevan diasetyyliä. Ehkä toffeisuus voi sellaiseksikin aistiutua, mutta mielestäni diasetyyli pysyi nyt poissa. Hieman karamellia, maltaisuus tuntuvaa, kevyesti katkeruuttakin. Aika mukava, jäi session parhaaksi, kuten monella aloitusoluella on tapana.

Toinen IPA samaa vahvuutta 6,5 %, Deep Creek-panimon Strength Mountain. Tämä panimo sijaitsee itse Aucklandissa, aiemmin oleen törmännyt siihen ruotsalaisyhteistyön yhteydessä. Trooppisempaa kypsää hedelmää, hieman pihkaa ja karamellia. Katkeruutta vähemmän kuin edellisessä, mutta silti tuntuvasti. Vähemmän raikas ja kokonaisuutena vaisumpi. Panimon mukaan edustaa Mountain IPA -tyylisuuntaa, Rocky Mountains siis. Enpä ole ennen moisesta tyylistä kuullut, vaikka paljon juonut IPOja esim. Coloradosta. 


Muut hanaoluet soureja, joten siirryin tölkkeihin. Funk Estate on Taurangassa, Pohjoissaaren Bay of Plentyn rannikolla. Mothership on greippi-APA, 5 %. Äärimmäisen greippinen tuoksu, maussa myös greippiä. Jos jotain hedelmää on pakko olueen lisätä, niin olkoon se sitten greippiä. Muuten vähän tukkoinen kokonaisuus, kuiva olut, ei paljoa katkeroa.


NZ-session viimeiseksi jäi North Endin Pilsner, 5 %, 28 IBU. Tämäkin panimo Pohjoissaarella, mutta eteläosissa Waikanae Beachillä lähellä Wellingtonia. Alaotsikkona fruity hoppy pilsner. Hedelmäisyyttäkin on, hieman ruohoisuutta. Nyt ei tunnu tuoreelta, ei katkeroakaan. Myös Deep Creekiltä olisi ollut tölkkipilsner, mutta kyllästyin jo sen verran NZ-kamaan, että siirryin tanskalaiseen DIPAan. Sori, 26.9.2019.

Ei kommentteja: