Sotkamossa Vuokatin lähellä on nyt toimintansa aloittanut Haapalan bed & breakfast -yrityksen yhteydessä Kainuun ensimmäinen panimo tällä vuosituhannella. Viimeksi Kainuussa toimi Koivulan Sahti Hyrynsalmella 1993-1997. Sitä ennen oli vielä pitempi hiljainen kausi, Kajaanin Oluttehdas lopetti 1917. Koivula oli niin marginaalinen tapaus, että sadan vuoden yksinäisyys on ollut kohtalona kainuulaisilla paikallisen oluiden ystävillä. Läheinen Ylä-Savon jätti Olvi on varmaan osasyyllinen siihen, että kilpailijaa ei ole korpiseudulle syntynyt. Olin viime heinäkuussa valmiudessa vierailemaan Haapalassa, mutta panimo ei vielä silloin ehtinyt saada oluitaan tarjolle. Syyskuussa oluet valmistui, mutta alkusyksynä en ole ehtinyt paikalle. Panimomestarina Haapalassa toimii brittiläistaustainen Craig Tyler. Kahta olutta saapui nyt Helsingin Pieneen.
Kainuulaiseen perinnetarustoon on heti tartuttu nimessä ja aika tyylikkäässä etiketissäkin. Kuiskaus on kuusenkerkkä pale ale, 5,2%. Pienikuplainen kuohkea vaahto, samea punertavan ruskea väri. Tuoksussa raikkaasti pihkaa ja hedelmää. Maku on mausteisen kirpeä, hiilihappotaso on oikea, hedelmäisyys ei ole pinnassa, hieman tervainen mausteisuus todellakin hallitsee. En tiedä miltä kuusenkerkät maistuvat, mutta niitä tässä on ehkä runsaastikin. Haapalan keittokoko on 1000 litraa ja etiketissä kuusenkerkkien määräksi ilmoitetaan "muutama kilo". Olut on todellakin voimakkaan makuinen ja moniulotteinenkin. Jälkimaussa sama mausteisuus jatkuu, muuttuu ehkä katkerammaksi, mutta ei kovin runsaasti. Todella mielenkiintoinen avaus panimolta, aivan kuluneimpia polkuja ei ole lähdetty kulkemaan. Mitään yltiöpäistä kokeilua kokeilun vuoksi tässä ei ole havaittavissa, harkitulta ja hallitulta vaikuttava suoritus. Panimoravintola panostaa myös ruokaan ja tämän oluen on helppo kuvitella sopivan ruokajuomaksi. Ostopaikka Helsinki, Pien.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti