keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Fuller'sin vahvat Helsingin marraskuussa 2017

Näköpiiriini tuli mahdollisuus juoda samana iltana hanasta Fuller'sin kolmea yli 8-prosenttista olutta eri baareissa, kaksi niistä cask-versioina. Tällainen on hämmästyttävä tilaisuus, saattaa olla ainutlaatuinen globaalistikin. Ainakaan Lontoossa en ole koskaan nähnyt tilannetta, jossa tällainen olisi lähelläkään toteutumista. Ja käsittääkseni tilanne syntyi spontaanisti, ilman mitään ennakkosuunnittelua maahantuojan tai vastaavan toimijan suunnasta.
 

Time Bar on Helsingissä ehkä jo vanha tekijä, mutta itse kiinnitin siihen ensi kerran huomiota, kun se ilmaantui Untappdiin verified venue -statuksella. Pari kertaa olen ollut tsekkaamassa baaria hajamielisesti Ateneuminkujaa löntystellessä, mutta eipä löytynyt. Mielenkiinto ei riittänyt sen pitempään pohtimiseen, parempia vaihtoehtoja lähellä aina runsaasti. Nyt otin asiakseni etsiä baarin, joka löytyikin yllättävästi WTC/Aikatalon sisäosista. Täällä en muista käyneeni sitten 90-luvun. Neliskanttinen baari, tykästyin näihin 90-luvulla, originaalit Vastarannan Kiiski ja Oluthuone Leskinen olivat suorakaiteen muotoisia. Kymmenkunta hanaa, pulloja esillä takaseinällä, erittäin miellyttävä tunnelma. Fuller's Imperial Stout tarjolla kegistä, aiemmin olen juonut olutta pullosta ja caskista. 10,5%. Makeahko, hyvä juotavuus, hedelmäisyyttä.  Heikosti paahtoa ja katkeroa. Ei Fuller'sin parasta tuotantoa, mutta tämäkin varsin ryhdikäs.
 
Siirryin lähelle Kaisaniemeen Black Dooriin, joka on palaamassa piakkoin takaisin alkuperäiseen sijaintiinsa Iso-Roobertinkadulla. Täälläkin olisi ollut kegissä Fuller'sin Imperial Stoutia, mutta paljon hauskempaahan se oli tsekata itselleni uudessa baarissa. Black Doorissa huikeasti real ale -hanassa Fuller's Imperial IPA, 10,5%. Jotenkin olut kuulosti tutulta, mutta en ole aiemmin siihen törmännyt missään muodossa. Hyvin punainen, hyvin makea, maltainen, kevyesti hedelmäinen. Selvästi enemmän barleywine kuin tupla/tripla -IPA. Ei juuri katkeruutta. Pehmeältä riililtä tuntuu, homma toimii näin vahvoissakin oluissa. Kyseessä alkoholimäärään suhteutettuna Helsingin keskustan taatusti halvin laatuolut. Craft-olueksi en tätä rohkene nimetä. Puoli litraa 8,20€.
 
Parin kilometrin kävelysiirtymä ja Kuikassa tämänvuotisessa Expossa jo kokeiltua Vintage Ale 2017 -tuotetta caskissa. Hienostunut pähkinän tuoksu. Maussa pehmeää hedelmää ja karamellia, mutta myös jotain nahkeampaa tunkkaisuutta. Puolen litran maisteluannos varmentaa, että tämänvuotisessa versiossa jokin tökkii. Pehmeys on hyvää, hiilihapot oikeaoppisen alhaalla. Katkeruutta on vain nimeksi ja rungon yrttinen lähes hapahko marjaisuus heittää tumman varjon tämän perinteisen klassikon ylle. Vaikka oluet ei ehkä nyt siis maineidensa tasolle kohonneetkaan, niin varsin vaikuttava kokemus kokonaisuutena. Time Bar, Black Door, Kuikka, 29.11.2017.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vintage Alessa oli vielä riilimäistä litkuisuutta, mutta Imperial IPA taas sellaista nektaria että pari kolme pinttiä (vai puolen litran tuoppia nykyään) menisi hyvänä hetkenä liukkaasti. Yksi parhaimpia real ale kokemuksia.