keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Wasted-hävikkioluita @ Perho


Sain kutsun Perhon panimoravintolaan juhlistamaan uusia hävikkileivistä tehtyjä oluita. Oluet siis pantu Perhossa, mutta varsinaisina tekijöinä Brewniverse-kotiolutyhteisön tyypit, Juha Sinisalo ja aiemminkin tapaamani Jani Poutiainen. Perinteinen cocktail-tyyppinen tilaisuus, paljon tuntematonta jengiä, oletettavasti hävikkiteemaan liittyviä eri sidosryhmiä. Vanhentuneet Vaasan ruispalat homman fokuksessa, niitä syön itsekin tuoreina, kun aitoa kainuulaista ruisleipää tyyliin Pekka Heikkinen ei Helsingistä käsittääkseni saa. Wasted-oluista kaksi eri versiota, ensimmäisessä pelkkää Vaasan leipää, 50% ohramallasta kuitenkin, eurooppalaisia humalia, 4,6%. Samea ulkonäkö, aika mausteinen. Perhon innokas ruokatarjoilu hieman häiritsi maistelua, hyvin voimakkaan makuinen majoneesia pursuava kalakukkosysteemi likvidoi pitkäksi aikaa kaikki aistisysteemini. Mutta hieman kotikaljamainen juoma tämä oli, jokin karkeahko sivumaku, ei varsinaisia virheitä kuitenkaan. Ei jälkimakua. 

Toisessa versiossa ruispalojen lisäksi muitakin hävikkileipiä. Vain 3,8% ja yhtenä humalana Cascade. Ehkä hieman pehmeämpi, tässä myös katkeroa ripaus. Puhtaampi kokonaisuus, tässä lupaavaa otetta. Mutta suoraan sanoen joutuu hieman kylmää kyytiä tarjoamaan puuhahenkilöille. Ohramallas on täysin ylivoimainen raaka-aine oluelle, leipäsysteemit ei sitä pysty mitenkään parantamaan. Jos hinta saadaan olennaisesti ohraolutta alemmas, niin sitten bisneskeissiä syntyy. 


Tilaisuuden lopuksi kokeilin Perhon muita oluita. Perhon Rohkea hyvin makea leipäinen tummahko olut, juuri sellaista kamaa, jota inhoan aktiivisesti. Perhon Joulu-olutta maistoin edellisellä vierailulla kaksi vuotta sitten, tämänvuotinenkin versio hyvin mausteinen,  piparkakkutyyppisiä joulumausteita reippaasti. Täytyy sanoa, että nämä kaksi Perhon omaa olutta ovat täydellisesti vallitsevan modernin olutkulttuurin marginaalissa, joten opiskelijat oletettavasti turhautuvat näiden parissa. Ehkä kannattaisi opetusohjelmaan ottaa edes puhdas pils ja tanakka porter. Perho, 29.11.2017.

5 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Arde, hyvä huomio; leivänkannikat eivät olutta paranna! Tuskin oluen seassa maailmaakaan, vaikka jotkut niin haihattelisivat.

Olutkoira kirjoitti...

Hommassa painavat nyt varmaan muut arvot aika lailla enemmän kuin optimaalinen maku. Yksi tällainen arvo on tietysti huomioarvo. Sama pätee varmaan viime viikolla uutisoituihin hyönteisleipiin, ja ainakin Carlsberghan oli visioinut jo hyönteisoluitakin, en tiedä onko Suomessa jo joku tällä hyönteisoluen asialla ollut.

Ari Juntunen kirjoitti...

Niin, muita arvojahan tässä tavoitellaan. Itselle vaan ei juuri muulla kuin oluen maulla ole väliä olutharrastuksessa.

Ari Juntunen kirjoitti...

Ilkka teki Bruuverissa torakkaoluen, mutta siinä hyönteisosuus taisi rajoittua nimeen.
http://arijuntunen.blogspot.fi/2016/04/bruuveri-tyraoja-cocky-cockroach.html

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Kas, riemastuttava esimerkki kuinka helsinkiläisolut muuttuu saimaalaiseksi! lukeutuneeko niihin "Suomen palkituimpiin"...