Peak Districtin laatupanimolta scotch barrel aged imperial stout, peräti 16,5 %. Oluen armenialainen nimi hieman hämmensi aluksi, mutta sitten tunnistin tölkin etiketistä šakkinappulan. En pelaa itse šakkia, mutta seurasin 1970-luvulla huippukilpailuja Bobby Fischerin ja Boris Spasskin kylmän sodan tulikuuman kamppailun kiihdyttämänä. Yksi alan huipuista oli silloin Georgian armenialainen Tigran Petrosjan, joka oli 60-luvulla pitkään maailmanmestari ennen Spasskia. Buxtonin barrel-sarjassa on oluita nimetty muidenkin šakkimestareiden mukaan, löytyy ainakin (Ljudmila) Rudenko, (Emanuel) Lasker ja (Wilhelm) Steinitz.
Tummanruskea väri, makea ja mausteinen tuoksu, kuivaneita, ehkä jopa palaneita hedelmiä, tammea. Maku on hyvin öljyisen täyteläinen, salmiakkinen, suolaa ja lakritsaa, paahteisuus jää salmiakin sivuun. Ei oikein enää hedelmäisyyttäkään, lakritsan makeus leviää suun joka kolkkaan. Lämmittävää alkoholiakin on mukana. Oikein näppärää juomaa kylmenevään kevätsäähän. Erityisen monipuolinen tämä ei ole, enemmän suoraviivaista tykitystä. Suhteellisen samanlainen kuin vuosi sitten kokeiltu Buxtonin Speyside-stout, mutta vahvuutta ja lakritsaa siis nyt rutkasti enemmän. Ei kuitenkaan niin makea kuin seitsemän vuoden takainen viskitynnyröity Sede Vacante. Ostopaikka Helsinki, Arkadian Alko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti