sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Takatalven oluita 2021



 Baarien kunnollinen aukeaminen antaa vielä odottaa itseään, joten uusi maistelusessio jo kuukausi edellisestä. Tälläkin kertaa noin 30 olutta verkkokaupoista, treideistä ja panimomyymälistä. Matias Kainulainen ei päässyt tällä kertaa mukaan, joten paikalla Kvarken-kaksoset Janne Keskisarja ja Micael Näse sekä Matti Saarinen. 



Olari Dayz of Old 2.0. Aluksi growlereiden puolikkaiden tyhjentelyä. Olarin jenkki-IPAssa 6,7 %, Centennial, Simcoe, Cascade. Hieman samea, herukkainen, pehmeä, katkeroakin. Oikein maukas ja erinomainen. Olen jo aiemmin arvioinut Olarin All Fogged Upin ja Pienin Milpoolin, joten niistä ei sen enempää. Olarilainen oli edelleen hyvää, mutta vuorokauden ikäinen Pien oli jo vähän muuntunut.



Schneeeule Marlene Berliner Weisse. Berliner weisse -kaksikko itse Berliinistä. Weddingiläispanimon yksilö hyvin vaalea ja samea. Tuoksu on kevyesti hapan, mutta maku ottaa heti luulot pois. Todella tiheä happamuus maussa, aivan erinomaista, hedelmäistä raikkautta. 3,5 %. Mukana brettaakin maitohappobakteerien ohella. 



Lemke Berliner Eiche. Myös Lemken bw 3,5 % ja hyödyntää brettaa. Tässä myös puukäsittelyä. Yhtä vaalea, ei niin läpitunkemattoman samea. Tuoksu aika samanlainen. Maku on mausteisempi, intensiivinen happamuus, muttei aivan edellistä tasoa. Hieman makeutta ja miellyttäviä lisäsävyjä tammesta. 



Ant Brew Orange Sunshine Double Fruited Sour. Ensitutustuminen lahtelaisen Ant Brew'n tuotteeseen. Punainen väri tulee vadelmasta ja passionista. En ymmärrä mihin orange nimessä viittaa. Aika vahva hedelmäsouriksi, 6,0%. Lievää happamuutta, jonka laimeus korostuu edellisten berliner weissejen jälkeen. Makeaa vadelmaa erittäin selvästi ja raikkaastikin, maistuu passionkin. Ns. oluena ei kuitenkaan kummoinen.



Ant Brew Irie Juice NEIPA. Toinen lahtelainen on samea, 6,0%, Mosaic, Nelson Sauvin ja Sabro. Tuoksussa herukkaa. Ohut ja öljyinen, ei tarpeeksi hedelmää. Ei tarpeeksi raikkautta tai katkeroa, mutta ei varsinaisesti epämiellyttävä. Purkkiananasta, sanoi Micael.



Ant King Koala IPA. Antin trion täydentää Australian IPA, 6,5 %, Ella ja Galaxy. Tämäkin ohuenpuoleinen, mutta nyt raikas hedelmäisyyttä. Ananas maistuu taas, mutta ei katkeruutta. Janne ja Micael tykkäsivät, itse en nyt vielä innostunut, vaikka ihan ok-olut kyseessä.



Kiiski Sahti. Taitaa olla vuoden ensimmäinen sahtimaistelu. Mäntsäläläinen tehty "Mouhijärven tyyliin", peräti 10,0 %. Hieno pullokin ja asiaankuuluvan ruma ulkonäkö. Leipäinen tuoksu, ruista. Maku on makea, pehmeä, kinuskinen, aika miellyttävä. Hyvää on, vaikka pullolla ilmeisesti ikää jo 3-4 viikkoa. Hiilihappoakin oli.



Maltgarden Blended Thoughts DDH Hazy IPA. Puolalainen sopimusvalmistaja Maltgarden sijaitsee Kołobrzegin satamakaupungissa Itämeren rannalla lähellä Oderin suistoa.  6,0 %, Talus, Vic Secret, Citra. Samea ja vaalea, ananasta tuoksussa. Trooppista hedelmäisyyttä, mutta ohuehko. Tuoretta on ja ihan ok tämäkin, vaikka taas hintelästi katkeroa. 



Maltgarden Guys From Green Street DDH Hazy Double IPA. Toinen puolalaisnäyte, 7,5 %. Sameaa taas ja jälleen ananas tuoksuu ja maistuu. Pehmeää, kuivaa ja täyteläistä. Mallas tukee hyvin, oikein miellyttävä, vähän katkeroakin.



Talerock Pilsner. Pari uutuutta Järvenpäästä. 5,1 %, ruohoinen tuoksu kirkkaassa oluessa. Maltainen ja kevyesti makea. Ei huono, rapeaa, mutta ei katkeroa.



Talerock Waimea Session IPA. Vain 4,5 % NZ-oluessa, jossa Pehkolan mallasta. Laimea tuoksu. Kevyt, ohut, hedelmäinen trooppinen maku. Puhdasta on tämäkin, Talerockissa tuntuu olevan hallintaa otteissa.

 


Jopen Many-Faced Got Imperial Gotland Dricka Red Wine BA. En muista koskaan juoneeni gotlandsdrickaa eikä tämäkään hollantilainen taatusti sellainen ole. 10,5 %, punertava väri ja savuinen tuoksu. Makea maku, karamellinen, siirappia. Epämiellyttävä, punaviini vähän tuntuu muttei paranna makua. Omituisessa oluessa pientä happamuuttakin.



BRLO Ku’damm. Berliinistä kaksi imperial stoutia, tämä kypsytetty muscatel-astiassa. 10,9 %. Pähkinää tuoksussa, ei viinaisuutta. Hedelmää, yrttejä, pähkinää, suklaata. Ei liian makea, sävyjä sherryn suuntaan. Aika näppärää ja hyvä juotavuuskin.



BRLO Görlitzer Bahnhof. Tämä versio kypsynyt bourbonissa ja Barbadosin rommissa. Pehmeää, vielä parempaa kuin edellinen. Tammi maistuu, vaniljakin, mutta ei onneksi liikaa. Rommi pyöristää hyvin kokonaisuutta. 11,1 %, toimii hyvin, session parasta settiä. 



Stu Mostów Art 42 New England Double IPA. Session kolmannessa puolalaisessa 8,0 %.  Hyvin samea, kissanpissaa.  Mangoa ja persikkaa, hyvää on. Täyteläinen ja intensiivinen. Istunnon kovin IPA, vaikka ei kunnolla katkeroa.



Thornbridge Firestone Walker Mind Games Gin Barrel Aged Saison. Vahva saison,  8,5 %. Sameaa, hapan tuoksu. Hiilihappoa ja mausteita, en oikein innostu. Jakoi mielipiteitä.




Barreled Souls Honey Pot Rum BA. Mainesta wheat wine with honey, 14,2 %. Meripihkan väri, ei vaahtoa. Alkoholia tuoksussa. Hunajaa, puun otetta. Makeaa vetoa, ei kovin monimuotoinen. Liian raskasta.



Adroit Theory All I Need Is Carrion Quad Ale. 12,0 %, tummanruskea, luumua tuoksussa. Makeaa ja pehmeää hedelmää. Juotavampaa tavaraa, aukeaa hyvin. Pähkinää, mutta ei belgiesterien makuja. Oikein nautinnollista.



Bräugier Triple Edged Sword Triple IPA. Prenzlauer Bergistä vahva IPA, 9,6% . Lievästi sameaa, laimea tuoksu. Trooppista hedelmää, ei oikein aukea. Tukkoisesti havuja ja makeutta. Tämä jäi pettymykseksi.



Nepomucen Funky Fluid Double Rauchbock No 2. Lisää puolalaisväriä. Tummanruskea, varsin savuinen tuoksu. Maku pehmeä, savua maussakin hyvin, makeuttakin on. Jäi silti vähän puolitiehen 8,5 %, Steinbachin rauchmalzia. 



CoolHead Barrel Project 2. Tuusulasta imperial stout, 12,0 %,  Heaven Hill -tynnyrissä. Mustaa, viskin tuoksua. Sokerinen, makeutta liikaa. Kalpenee BRLOn rinnalla aika lailla. Mukana hasselpähkinää ja kahvia. 



Mikkeller Hop Opera. Tupla- tai tripla-IPA, To Ølillä tehty. Samea, taas trooppista tuoksua, 9,0 %. Ananas tuntunut tänään usein, niin nytkin. Oikein näppärää, tuoreutta ja sitrustakin on. Ei silti katkeroa paljon.



Adroit Theory Auto-Trepanation Ghost 902. Barley wine, 12,0 %. Hyvännäköinen olut ja makea tuoksu. Makeaa on makukin taas, karamellia, mantelia. Vähän karkea, mukana vähemmän miellyttävästi vaniljaa ja alkoholia. 



CoolHead Barrel Project 1. Tässä versiossa Jim Beam -tynnyrit, vaniljaa ja kanelia mukana. Mustaa on taas ja viskimäistä aromia. Makeaa suklaaisuutta, en tykkää. Ehkä ei kuitenkaan niin makea kuin Heaven Hill -variaatio.



Apex Stature IPA. Örebron läheltä IPA 6,5 %. Hyvin vaalea ja samea, raikas tuoksu.  Maku laimea ja hiilihappoinen, ei syvyyttä, perushedelmäinen.



Mikkeller SD Træblod Imperial Stout. San Diegosta vahva porter, vaahterasiirappia ja kahvia. Kaakaota tuoksussa. Suklainen maku, makeaa ja tanakkaa. 12,0 %.



Spółdzielczy Profesja Krasnolód Jack Daniel's BA. Aivan samoin kuin maaliskuussa, session päätös puolalaiseen ice bockiin. Nyt siis Jack Daniel's astiana. 20,0 %.  Mustaa, ei vaahtoa. Tiukkaa mallasta tuoksussa. Makeaa, öljyinen, lakritsaa. Ei oikein säväyttänyt, pehmeämpää voisi olla. 



Ei kommentteja: